Description

Denna recension är gjord 2010-12-14

Protools 9 från AVID

 

Äntligen Protools till alla - Eller?Protools 9AVID har släppt Protools 9 som till skillnad från tidigare utgåvor går att använda med ljudkort från alla tillverkare som har stöd för asio eller core audio. Detta medför helt enkelt att den som sitter med en musikdator och har ett ljudkort som inte kommer från M-Audio eller AVID också kan köra Protools 9 på samma premisser som dom som kör Cubase eller Reason idag.
Andra nyheter är att mp3-export och omf ingår utan att man behöver köpa till detta som option. Dessutom har man tagit bort benämningarna LE och M-Power vilket varit i stort sett samma program med den skillnaden att LE var anpassat för hårdvara från AVID och M-Power var anpassat till M-Audios hårdvara.

Ett PT9 för alla tillfällen

Nytt är också att när man installerat Protools 9 så känner programvaran av vilken licens man äger och vilken hårdvara man använder. Detta innebär att det inte längre finns någon separat programvara för HD. LE eller M-Power utan har du bara kopplat upp din hårdvara och stoppat i din iLok så känner programmet av vilken version som skall köras.
Så har man flera versioner av hårdvara och olika licenser så går det bra att installera på alla datorerna med samma installationsskiva. Vi har kört såväl HD som Eleven Rack och med M-Audio profire 2626 på olika maskiner och allt rullar och går som det skall.
Till och med i PC-miljö med Windows 7 rullar det utan problem. Bara att installera och börja producera. Hade vi tur eller är det så bra, det är frågan?
Vi gick in och kollade på Avid's Audio Forum och fann att det är ungefär lika många frågor gällande Mac som PC så då får vi förutsätta att det fungerar oavsett datorval.Mer för pengarna?

Vad är det då mer som man får för pengarna i nya Protools 9. Det finns fler saker som kommit till som standard eller som man bara har kunnat få i storebror Protools HD tidigare. Till dessa hör bl a full latency- kompensation, fler spår, automatisk delay, Multitrack beat detective och lättare hantering vid export av projekt till andra system via OMF, AAF eller MXF-export.

Tillvalen dyra!

Med Complete Production Toolkit 2 för saftiga 19.599 kr kan man dessutom öppna och spara Protools HD-sessioner utan att förlora kvalitet eller innehåll. Protools import session data Man kan skapa mixar med upp till 192 samtidiga audio-spår, skapa upp till 64 video-spår, mixa 7.1 surround och stretcha såväl i tid som pitch utan förlust. Att kunna utväxla projekt med Protools HD borde kanske varit med i grundpaketet eftersom det påverkar möjligheten att lämna arbetet vidare till en profesionell studio för slutmixning eller mastring.
Vår bedömning är att priset är väl tilltaget i överkant för denna expansion pack.

Annat godis som är gott -

En mycket bra sak som vi testat är de utökade möjligheterna att i detalj specificera hur en import skall se ut. Detta gör man under import session data.

 Protools import session data
I Import session data har man möjlighet att anpassa bl a textkodning, Spåroffset, tidskod, refererande ljud- och videofiler, tempo, tonartssignatur m.m. Alltså ett sätt att få det importerade projektet så att det passar i Protools. Dessutom väljer du vilka spår som skallimporteras och till vilket spår du vill ha dom vilket medför att du kan välja ett befintligt eller ett nytt spår som mål.

 

Övriga nyheter

I nya motsvarigheten till Protools LE och M-Power så kan du nu precis som tidigare i Protools HD lägga på delaykompensation. Med delaykompensationen påslagen så slipper vi släp när vi belastar datorns processor med en massa olika plug-ins. Delaykompensationen kalkylerar respektive plugs delay och justerar detta i realtid. Detta tillsammans med Low Latency Monitoring som ger möjligheten att vid inspelning ställa ner latencyn till ett minimum så har man uppnått en riktigt behaglig situation för alla som sitter vid mixerbordet och skall lägga på nya spår. Inget otillbörligt eko i monitorerna längre!

Protools 9 är nr:1

Det finns fler saker som är nya och som säkerligen höjer prestandan på nya Protools 9. Vi har kört igenom programmet och den gemensamma uppfattningen hos oss alla är att nu är AVID med Protools 9 åter igen nr:1. Framför allt beroende på att även den som inte väljer ett dyrt och exklusivt HD-system kan göra allt det som du kan göra i konkurerande programvaror och dessutom med ett betydligt enklare arbetsflöde.

Sammanfattning

Eftersom Protools sedan tidigare har varit proffsens förstaval så tror vi att även hemmaanvändaren nu kommer att välja detta i större utsträckning. Köper man till de virtuella instrument som AVID erbjuder i sina expansion packs så har du i princip en komplett studio för såväl professionellt bruk som för hemmabruk.

Fakta

Kontakt: Luthman
Pro Tools 9.0 Pris: 5.999 kr inkl. moms
Pro Tools 9.0 LE Crossgrade Pris: 2.399 kr inkl. moms
Pro Tools 9.0 M-Powered Crossgrade Pris: 3.449 kr inkl. moms
Complete Production Toolkit 2 Pris: 19.599 kr inkl. moms

Globalmusix's betyg på denna produkt blir

Globbetyg
Fyra av Fem möjliga globar
Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Protools 9 recension