Description

Saxofon.

Saxofon

 

1842 uppfann och tillverkade Adolphe Sax den första saxofonen. Adolphe som var instrumentmakare, flöjtist och klarinettist föddes i Belgien den 6:e november 1814. Han uppfann saxofonen då han arbetade med förbättringar på klarinettens konstruktion. Den 22:e juni 1846 fick han patent på saxofonen sedemera (1857) blev han lärare i saxofon vid Pariskonservatoriet.


Saxofonen tillhör träblåsfamiljen trots att den i huvudsak är gjord av metall. Detta beror på munstyckets utforming och material som består av ett enkelt rörblad precis som på klarinetten. Tonhöjden förändras dels genom läpparnas anspänning och med hjälp av klaffsystem som styrs av båda händernas fingrar. Ursprungligen användes saxofonen huvudsakligen för militärmusik och i fransk opera innan den kom att bli ett av de mest framträdande instrumenten inom jazzmusiken.


Adolphe byggde sju olika stämlägen på saxofonen från början, av vilka numera sopran- och tenorsaxofon (stämda i B) samt alt- och barytonsaxofon (stämda i Ess) är vanligast. Även sopranino- och bassaxofon används.

 

Tillbaka

 


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Saxofon