Description

Theremin

ThereminThereminens uppfinnare och därmed också den en av de första som konstruerade ett elektroniskt instrument avsett enbart för musik var Lev Sergeivitch Termen, född den 16 augusti 1896. Lev som var född i Ryssland var tekniker och musiker. Han hade studerat fysik och tagit kurser i musikteori samt cello vid universitetet i St Petersburg.

Vid en elektronikkonferans 1920 presenterade han sin skapelse  ´Termenvoksa`. Lev visade upp en liten låda med två antenner i var sitt hörn. Genom att röra händerna ovanför antennerna så förändrades ljudet i takt med rörelserna.

Thereminen fungerar så att när två elektriska signaler med olika frekvens möter varandra så blir skillnaden mellan de två frekvenserna den nya frekvensen som skickas vidare ut till en högtalare. Genom att förändra frekvensen hos den ena oscillatorn med hjälp av handen förändras summan av de två frekvenserna och olika toner uppstår. Thereminen hade en oscillator med fast frekvens och en med varierbar frekvens. Med ytterligare en antenn så kan man även styra ljudstyrkan (amplituden) hos ljudsignalen.

Lev Sergeivitch Termen reste runt i europa där han visade upp sitt instrument. I slutet på 1920-talet kom han till USA där han 1929 fick patent på sin Theremin. Under sin vistelse i väst förblev han sovjetisk medborgare och han återvände också 1938 till sitt hemland.

 

Tillbaka

 
Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Synthesizern är ett instrument som framkallar ljud med hjälp av elektriska signaler.
Musikartikel
Mellotronen är en föregångare till våra moderna samplers och midistyrda mjukvarusynthar.
Musikartikel
Digitalpianot är precis som det vanliga pianot utrustat med tangenter och klubbor. Läs mer...
Musikartikel
I svenska språket är ordet keyboard ett samlingsnamn för elektroniskt drivna klaviaturinstrument.
Theremin