Det händer ju titt som tätt att man drar sladden ur gitarren eller böjer sig ner för att koppla om bland pedalerna och så smäller det till i högtalaren med ett kort brakande ljud. Det här går att undvika ganska enkelt genom att man drar ner volymen till noll på förstärkaren eller drar ur sladden ur förstärkaren först. Den kan dessutom hänga kvar med bara toppen kvar som på bilden.
De flesta moderna gitarrförstärkare har en mycket väl avvägd volymkontroll vilken ger bra driv även vid låga volymer. Men äldre förstärkare har inte denna möjligheten utan kräver ganska hög volym för att driva fram ett bra ljud.
För att komma runt detta kan du koppla in en 'attenuator' mellan förstärkaren och högtalarlådan. Då kan du vrida upp volymen på förstärkaren och sänka den på den mellankopplade boxen och välja att spela på en lägre volym med samma driv som vid hög volym. Ganska praktiskt i replokalen eller hemma med betydligt lyckligare grannar.
En del påstår att man kan bränna sönder rören i sin gamla förstärkare men det är inte sant. Däremot kan äldre modeller av attenuators förändra ljudbilden en del. Men med dagens attenuatorer så uppstår inte detta fenomen.
När man spelar in en gitarr i ett litet rum så uppstår ofta problemet med en grumlig och oklar ton i inspelningen. Detta gäller både akustisk som elgitarr.
För att undvika detta problemet i mest möjliga mån kan man vinkla högtalarlådan så att den inte står rakt mot en vägg. Det gör att ljudet inte studsar rakt in i väggen och tillbaks i mikrofonen/mikrofonerna och krockar med det ljud som just kommer ut ur högtalaren. För att göra det ännu lite bättre så kan man även vinkla högtalaren upp mot taket så att man bryter vinkeln både horisontellt och vertikalt.
Det är vanligt att man hör gitarrister säga att man måste vrida upp gainen på förstärkaren för att få ett "stort" rockljud i gitarren. Men det är faktiskt så att de flesta klassiska rocksounden är relativt rena ljud med låg gain. Större delen av distortionen skapas genom att man kör utan preamp och använder "Power amp output" istället för den normaliserade utgången på förstärkaren till högtalaren.
Att använda så låg gain som möjligt in och istället dra upp volymen ut så att det skapas tillräckligt med tryck för att skapa kraftig dist är ett betydligt bättre alternativ. Kombinera detta med tipset om att använda en attenuator så brukar detta ge ett riktigt bra resultat.
Ett alternativ för att slippa köpa sjusträngat och spara pengar när man vill ha fetare sound och spelar tung rock är en sub octave generator.
Med en sub octave generator kan man lägga på en dubblering av gitarrljudet fast en oktav lägre.
Skickar man på effekten lite försiktigt så låter det mycket fetare. Lägger man på en oktav högre så låter det som två gitarrer som spelar unisont.
Att man stämmer gitarren och den tappar i pitch nästan omgående så kan det hjälpa att alltid dra ner mer än vad som verkar nödvändigt och sedan stämma upp gitarren till rätt pitch.
Så om du skall stämma om gitarren från den vanliga E,A,D,G,B,E stämningen och spela med D,A,D,G,B,E (Drop D) så skruva ner E till C och sedan upp till D. Detta gör att gitarren håller pitchen bättre.
De flesta mickade gitarrer kommer med en grundinställning på avståndet mellan mikroner och strängar från fabrik. Men beroende på den individuella gitarrens egenskaper så är det inte alls säkert att detta är det optimala avståndet för "Bästa ljud".
Med lite justering av avståndet så kommer du att märka om det uppstår någon skillnad och om ljudet från gitarren öppnar upp och blir mer klart och klingande.
Att justera avståndet genom att skruva försiktigt upp och ner på justerskruvarna kan ge en avsevärd förbättring. Testa med ett kvarts varv i taget. Först i ena änden av mikrofonen och sedan den andra.
Ett enkelt sätt att förlänga rörens livslängd är att montera in en datorfläkt och en AC-adapter i förstärkaren.
Skaffa en datorfläkt på 12 volt och en Strömomvandlare som har en spänningsmatning på 7 till 12 volt. Fördelen med en spänningsomvandlare som är reglerbar är att du kan ställa den på 7volt för att få fläkten till att gå lite långsammare och tystare.
Montera in grejerna i förstärkaren och klipp av kabeln till AC-adaptern på lagom längd och löd fast den på förstärkarens strömbrytare (Då går fläkten bara när förstärkaren är påslagen.