Description

Trumma.

TrummaTrumman tillhör gruppen slagverk och är ett av världens äldsta instrument.

Trumman består av en cylinderform som har ett spänt membran i ena eller båda ändarna av cylindern. Ljudet uppstår när man slår på membranet med händerna, pinnar eller klubbor varmed cylindern fungerar som resonanslåda. Ju stöe cylinder desto lägre frekvens avger trumman.

Den äldsta trumman man hittat vid utgrävningar är daterad 6000 år f.Kr. i Mähren (Nuvarande östra Tjeckien). Arkeologer har hittat trummor i stort sett i alla delar av världen från den tid då människor har bebott respektive del.

Trumman förekommer som såväl kommunikationsinstrument för skickande av meddelanden mellan människor. Man kan säga att trumman är människans första faxmaskin. Trumman är okså vanlig vid religiösa ceremonier och ritualer där man använder trumman för att tillbedja gudarna.

Människan har också använt trumman som rytminstrument för dans och festligheter sedan urminnes tider.

Ursprungligen tros trumman ha varit en urholkad stam med fiskskinn spänt över hålet. Senare har man använt skinn från djur.

Trumman kom till europa med de muslimska kulturerna. Men trumman har inte blivit vanligt förekommande i europa förrän på 1500-talet.

 

Tillbaka

 
Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Vindspelen härstammar från Asien där dom funnits i flera tusen år.
Musikartikel
Vibrafonen tillhör slagverksinstrumenten. Läs mer...
Musikartikel
Tumpianot härstammar från södra delen av Afrika. Läs mer...
Musikartikel
Triangeln uppfanns någon gång under 1500-talet. Läs mer...
Musikartikel
Tamburinen som från början kommer från Asien. Läs mer...
Trumma