Description

Violin.

ViolinViolinen eller som den kallas i dagligt tal fiolen tillhör gruppen stråkinstrument och spelas med stråke. Ett annat ord för violin är fiol och den som spelar violin benämns violinist. 

Violinen tros ursprungligen härstamma från instrumentet chrotta som är det första kända stråkinstrumentet och som påminner om fiddlan.

Violinen har fyra strängar som är stämda i kvinter (se fig.1).
Normalt skrivs noterna för violin i G-klav. Utformningen av violinen har i stort sätt varit densamma sedan mitten av 1800-talet. 

I mitten av 1500-talet började man tillverka violiner som ser ut som de vi använder idag. De första kända violinerna byggdes av Gasparo da Sal'o och hans elev Andrea Amati. Det var sedemera Andreas söner som startade den berömda fiolbyggarskolan i Cremona. En av sönerna blev lärare till Antonio Stradivari och Andrea Guarneri som blev dom som skapade den moderna fiolen.

Violinen är det ledande instrumentet i nästan all orkester och kammarmusik om man bortser från rena blåsarensembler och näst efter pianot så finns det inget instrument som har så mycket nedtecknad musik som fiolen. Nästan alla världshistoriens kompositörer har skrivit solostycken för violin.

 

fig 1.

Fiolstämmning

 

Tillbaka

 
Photos


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Viola d'amore tillhör stråkfamiljen och är i storlek ungefär som en altfiol.
Musikartikel
Viola de Bracio uppfanns 1533 av Giovanni Maria Lafranco i Italien. Läs mer...
Musikartikel
Vevliran är ett stränginstrument med fiol- lut- eller gitarrliknande resonanslåda.
Musikartikel
Stroh-violinen är en fiol med en tratt istället får den ordinarie resonanslådan.
Musikartikel
Rebec är ett stråkinstrument som ursprungligen kommer från mellanöstern. Läs mer...
Violin