Description

Musiker, Visor. Allt om alla utövare inom visor och viskonst

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

Å

Åkerström CajsaStina

CajsaStina Åkerström är dotter till en av Sveriges mest välkända vissångare, Fred Åkerström. Hon har följt sin pappas fotspår och en stor del av hennes liv har bestått av att sjunga visor, med undantag från ett uppehåll 1985 då hennes pappa gick bort. Under den tiden utbildade hon sig till arkeolog. 1991 var hon tillbaka i visans värld igen.
Hon föddes 1967 i Stockholm men bosatte sig senare i Kalmar. En av hennes mest kända låtar heter "Fråga stjärnorna". 2005 mottog hon Fred Åkerström-stipendiet, ett stipendie instiftat 1987 som delas ut på Visfestivalen i Västervik. Samma år gav hon ut skivan "De vackraste orden -  Tio visor". Hennes senaste skiva (2009 )skapades 2007 och döptes till "Visor från förr och nu".


Separator

Åkerström Fred

När han som liten hörde Ruben Nilsons musik uppstod intresset för visor. Ju äldre han blev desto mer växte intresset och på 1960-talet debuterade han på vispråmen Storken i Stockholm med tolkningar av just Ruben Nilson. Senare släppte han en platta med samma tema.
Hans vänskap och samtidiga rivalitet med vissångaren Cornelis Vreeswijk ledde både till samarbeten och bråk. Fred Åkerström brukade säga att det var han som upptäckte Vreeswijk. De bildade YrkesTrubadurernas förening, YTF, ihop med Finn Zetterholm.
Från föddes som Bo Gunnar Åkerström den 27e januari 1937 i Stockholm och avled i samma stad 1985. Han har ett stipendie uppkallat efter sig, Fred Åkerström-stipendiet. Det instiftades 1987.
Hans diskografi består av otaliga visor och tolkningar. "Det gåtfulla folket och "Jag ger dig min morgon" är två av hans mest kända visor.


Separator

Ålander Kaya

En av gruppen Röda bönors medlemmar var Kaya Ålander. Hon är en svensk vissångerska som föddes den 28e januari 1946. Röda bönor var dock en feministisk progg-grupp som bildades 1973. Bandet bestod av nio kvinnor men minskades ner till sju efter att första LP:n getts ut. LP:n var döpt efter bandets namn. Innan dess var hon med i Giai Phong, FNL-gruppernas sånggrupp.
Hon växte upp i Malmö men numera (2009) bor Kaya Ålander i Stockholm där hon arbetar som frilansmusiker. Spelningarna har skett över hela världen, hon kan nämligen hela tio olika språk. Bland programmen återfinns tolkningar av Evert Taube.
Sin musikaliska utbildning har hon skaffat sig på Birkagårdens Folkhögskola och Stockholms Musikpedagogiska Institut. På den tidigare läste hon musiklinjen och på den senare läste hon sångpedagoglinjen.


Separator


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Här hittar du information om de flesta musikgenrer
Musikartikel
Visor Ö - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Ä - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Z - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Y - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Visor Å