Description

Musiker, Visor. Allt om alla utövare inom visor och viskonst

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

D

Dahlberg Ture Ivar

Hisingens nationalskald, så kallades göteborgsprofilen Ture Ivar Dahlberg. Han kunde ofta ses på Kustens hus i Göteborg och visfestivaler lite här och var. Där roade han folk med sin musik.
Ture Ivar Dahlberg föddes 1928 och avled i staden Kilkenny på Irland 1987 där han även ligger begravd.
Han var speciell på så sätt att han uppfann egna instrument. 'Skiftarren' var exempelvis en jättestor skiftnyckel som han satte strängar på. Humor var Ture Ivar Dahlbergs vapen. Hans visor innehöll mycket samhällssatir. Han var en mästare på mellansnack och kortare visor. Han har bland annat gett ut LP:n 'Filosofie vaktmästare och Trubadur'.


Separator

Dahlquist Lasse

Lasse Dahlquist blev vissångare efter att han varit ute och farit runt på havet. Jolly Bob från Aberdeen var hans stora genombrott 1938. Han föddes i Ärgryte, Göteborg, 1910 men växte upp i Stockholm. Så småningom valde han att flytta tillbaka till Västkusten, platsen som många av hans visor kom att handla om.
Mycket av hans musik är idag allsångsklassiker. Visor så som 'Det är dans på Brännö brygga' och 'Oh boy oh boy oh boy' är kända över hela landet.
Utöver visorna skrev han en hel del filmmusik, 'Kalle på spången' är ett sådant verk. Han arbetade även som skådespelare. I filmen 'Ärnungar' från 1944 medverkade han både som skådespelare och kompositör.
Strupcancer tog slutligen hans liv 1979. Därefter uppkallades ett stipendie efter honom, det så kallade Lasse Dahlquist-stipendiet.


Separator

Demert Stefan

Den svenska vissångaren Stefan Demert är mannen bakom mästerverket 'Balladen om den kaxiga myran'. Hans visor var ofta burleska och hade en tydlig del humor i sig.
Stefan Demert föddes den 15e december 1939 i Nyköping. När han var cirka 20 år började han skriva, sjunga och komponera musik. Gruppen Visor och Bockfot var ett projekt han drev ihop med Björn Ståbi och Sid Jansson. Men han har även skrivit en bok och skapat musik ihop med sin före detta sambo. En känd visa som han skrev tillsammans med henne (Jeja Sundström) tituleras 'Anna Anaconda'. Visan gick upp på Svensktoppen och stannade där i flera veckor.
Bland hans stipendier återfinns Nils Ferlin-sällskapets trubardurpris och Olrogstipendiet.

 

Separator

Demian Lars

Lars Demian är egentligen två förnamn. Hans riktiga namn är Lars Demian Bengtsson men det är mer komplicerat än så. Innan han började kalla sig för Lars Demian gick han under artistnamnet Demian D. Det var med det namnet han fick sin debut då han släppte singeln 'Tårar'.
Han föddes i Halmstad 1957.
Visorna han framför handlar om vardagliga ting som påverkar honom på gott och ont.


Separator


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Här hittar du information om de flesta musikgenrer
Musikartikel
Visor Ö - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Ä - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Å - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Z - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Visor D