Description

Musiker, Visor. Allt om alla utövare inom visor och viskonst

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

K

Karlsson Sofia

25 mars 1975 föddes vissångerskan och grammisvinnaren Sofia Karlsson. Hon är populär såväl i Sverige som Norge och Danmark. 2008 mottog hon Dan Andersson-priset. Sin utbildning har hon fått på Kungliga Musikhögskolan där hon läste folkmusiklinjen. Instrumentet bouzouki ger hennes visor en speciell klang. Ljudbilden det skapar påminner om mandolinens eller lutans och det används flitigt i Grekland och Irland.
Hennes album "Visor från vinden" gjorde henne till grammisvinnare 2007. Albumet innehåller tolkningar av några av våra största visartister genom tiderna, till exempel Evert Taube. Hon fick även en grammis 2005 för albumet "Svarta ballader" där hon tolkar Olle Adolpson.
2009 släpper hon ett album med egenproducerat material.


Separator

Kjellberg Margareta

Margareta Kjellberg föddes i Ångermanland den 3e februari 1916. Hon var aktiv inom viskretsar i hela sitt liv. Mest känd är hon för sina vistolkningar som ses som väldigt unika. Men hon var även duktig på att berätta historier. Sveriges Televisions "Du har väl hört den förut?" var ett program där hon tillsammans med Ewert Ljusberg berättade historier för svenska folket.
Hon har fått både Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris och Fred Åkerström-stipendiet.
Margareta Kjellberg avled den 10e september 2005 i Stockholm.


Separator

Kjellgren Lennart

Vissångaren Lennart Kjellgren debuterade 1939 på Folkets hus i Hörby. Men det var först på 1960-talet som han blev rikskändis. Då medverkade han i Bialitt, Malmös svar på Hylands hörna, tillsammans med Gunnel Nilsson.
Utöver visorna arbetade han som journalist och författare. Han har skrivit ett antal böcker. Men inom visornas värld var han väldigt duktig på skillingtryck och skånska visor. 1960 gav han ut "Gläd dig du skåning!" som var en skånsk visrapsodi. Exempel på hans skillingtryck finner du bland annat i "Visor på kvällskvisten" från 1979.
Han var från Lyby socken i Frosta härad, en plats som var belägen i dåvarande Malmöhus län. Där föddes han 1922.


Separator

Krook Malte

Margareta Abrahamsson och Malte Krook sjung ofta tillsammans. De hade bland annat gruppen Andra bullar ihop. Bandet bildades 1977 och släppte två LP-skivor. Den första döptes till Andra Bullar och den andra skivan till I Krig & Kärlek & Göteborg. Bandet splittrades 1990.
Malte Krook föddes på Äckerö, västkusten, 1949. Han gillar att framträda och syns flitigt på nordiska visfestivaler. Hans viskarriär har främst bestått av framträdanden med olika band han haft. Däribland Kalle Storm och gruppen The Bogside Band. På grund av detta har han hunnit tolka ett flertal kända svenska visartister och gett ut ett antal skivor med dessa grupper.
Numera (2009) är en av medlemmarna i den akustiska Musikgruppen KAL som framför sjömansvisor, gärna med västkusttema. Ävriga medlemmar i gruppen är Bosse Andersson och Christer Larsson. De spelar både eget material och gör tolkningar av bland annat Evert Taube och Lasse Dahlquist. Viveca Lärn har skrivit en del texter åt gruppen. 1990 fick de Lasse Dahlquist-stipendiet för sina tolkningar.


Separator


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Här hittar du information om de flesta musikgenrer
Musikartikel
Visor Ö - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Ä - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Å - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Z - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Visor K