Description

Musiker, Visor. Allt om alla utövare inom visor och viskonst

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

L

Lindahl Albin

I förstahand skådespelare, men i andrahand vissångare. Albin Lindahl var som många andra vissångare en man med dubbla yrken. Han föddes den 4e april 1882 och avled den 17e augusti 1968.
Som vissångare har han tolkat hela 58 epistlar och sånger av Carl Michael Bellman. Men att stå på scen var den stora delen i hans liv. Han har synts på allt från Dramaten i Stockholm till Lorensbergsteatern i Göteborg.
I den svenska filmen "Spöket från Junkerhus" från 1918 spelade han Jonas.


Separator

Linderholm Gösta

"Änglar och dragspel", "Rulla in en boll och låt den rulla" och "När morgonen gryr" är alla visor skrivna och framförda av Gösta Linderholm. Han är en musiker och kompositör men även författare ihop med sin fru Lena Linderholm. En del av musiken i "Rasmus på luffen" från 1981 är verk av just Gösta Linderholm, exempelvis "Luffarvisan".
Göstas skivor har sålt bra, han var speciellt stor under 1970-talet då han turnerade runt i landet med Sveriges Jazzband och dök upp i både TV och radio. LP:n "In kommer Gösta" sålde guld. Det var hans första soloskiva. På albumet "Bananskiva" sjunger han texter av Lennart Hellsing ihop med Fred Åkerström.
Numera (2009) bor han ömsom i Provence, en provins i Frankrike, och ömsom i Strängnäs, Sverige. Förutom visor har han spelat en hel del klarinett i jazzband.


Separator

Lindström Maria

Hennes fullständiga namn är Johanna Maria Lindström och hon föddes i Stockholm den 30e augusti 1953.
Som vissångerska har hon bidragit med ett antal soloalbum. Bland annat två där hon sjunger visor av Birger Sjöberg, "Rymdens gröna prickar" (1999) och "Solens röda äpple" (2005). Hennes genombrott kom 1983. Efter solokarriären bildade hon 2003 tjejgruppen Lill-britt Siv som består av fyra kvinnor. De har synts till på visfestivaler och krogshowar under åren både i Sverige och Finland. "Husmoderns bröst" är en annan visgrupp hon spelade med mellan åren 1974-1980.
Hon gick på Musikhögskolan i Malmö från 1974-1977. Teater och poesi är andra intresseområden som hon sysslat med.


Separator

Ljungqvist Stefan

Allkonstnären Stefan Allan Ljungqvist föddes den 4e september 1948 i Göteborg. Främst sysslar han med opera och skådespeleri men han är även vissångare. Nils Ferlin och Evert Taube är vanliga på hans repertoar. Han kallade sig ofta för Trubadur X när han framträdde. Detta efter en incident på Röhsska museet i Göteborg då arrangören inte kom ihåg hans namn och presenterade honom under ovanstående titel. Han var där för att sjunga visor, ett intresse som uppstått i samband med att visan blev det stora under 60-talet.
Han gav ut tre LP-skivor under artistnamnet Trubadur X. Han har även tolkat mycket av Lasse Dahlquist, det finns samlat på skivan "Till Lasse Dahlquist från Stefan Ljungqvist" (1980). Elva år senare mottog han Lasse Dahlquist-stipendiet.
Stefan Ljungqvist har godis uppkallat efter sig. De kallas för "Stefans sötnosar" och även diabetiker kan äta dessa.


Separator

Ljusberg Ewert

Vissångaren Ewert Ljusberg har en lång karriär bakom sig. Han föddes den 7e maj 1945 i Härjedalen och har fokuserat på livet som visartist större delen av sitt liv. Bland hans vänner och samarbetspartners finner du namn som Cornelis Vreeswijk, Bengt Sändh och Sid Jansson. Emellanåt har han också samarbetat med sin bror Arne Ljusberg.
I hans diskografi finner du album så som "Goknul!" från 1972, "Guds bästa barn" (1981) och "Tack för kaffet" (2003). Han har fått tre riktigt stora utmärkelser; Fred Åkerström-stipendiet, Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris och Cornelis Vreeswijk-stipendiet.
"Har du hört den förut?" var ett program han berättade historier i tillsammans med Margareta Kjellberg under åren 1983-1996. På så sätt blev han en rikskändis för TV-publiken.


Separator

Ljusberg Tora

Tora Ljusberg är, precis som det låter, Ewert Ljusbergs dotter. Även hon sjunger och tolkar visor precis som sin pappa. Hon har tolkat och sjungit visor från alla möjliga artister. Några exempel är Kjell Höglund, Cornelis Vreeswijk och Ulf Lundell. Du finner henne på visfestivaler runtom i Norden, ibland tillsammans med Dan Viktor som då spelar munspel.


Separator

Lucidor Lasse

På 1600-talet (1638-1674) levde och verkade Lasse Lucidor, eller Lars Johansson som han egentligen hette. Han har blivit hyllad av poeter på grund av sitt ställningstagande att all poesi ska vara fri.
Hans liv var bitvis ställt på ända. Som liten förlorade han bägge sina föräldrar, han spenderade även ett halvår i fängelse på grund av en inte icke önskad bröllopsdikt. Lasse Lucidor var också en berest man trots hans korta liv. Han tillbringade mycket tid i Tyskland och Frankrike där han samtidigt passade på att utbilda sig.
Lasse Lucidor dödades under en duell mot löjtnant Arvid Kristian Storm.


Separator

Lundh Christer

1945 i Lommarp, Skåne, föddes Christer Lundh. Han är vissångare och forskare speciellt fokuserad på skånska verk. Det har han visat på ett flertal sätt. Ljudupptagningar av äldre personers visor i Skåne är ett sådant exempel. Dessutom har han och Rigmor Sylvén sammanställt Visor i Skåne som är en vissamling där du även får ljudkassetter till. Denna sammanställning gavs ut av Utbildningsradion 1983.
När han själv sjunger så gör han det på Göingemål och då framför allt skånska visor. Senaste skivan (2009) var "Di gamlaste bidana" som gavs ut 2009. Andra exempel på album och LP:s är "Visor och låtar från Skåne" (1982), "Förnyelse och tradition" (1987) och "Grovt och Grant. Folkliga visor från Skåne" (2002). Numera (2009) bor Christer Lundh i Hjärnarp.


Separator

Lundqvist Turid

Vinnaren av Sveriges Radios vismästerskap 1966 var Turid, född Marit Turid Lundqvist 1949. Det ter sig då ganska självklart att Turid är en vissångerska med stort intresse för musik.
Som vissångerska har hon spelat in skivor med Lena Ekman och Jan Hammarlund "Igår, idag, i morgon" från 1976). "Vittras visor" (1971) är exempel på en vis-LP hon gett ut.
Turid har även engagerat sig mycket inom progg och rock. Hon uppträdde med rockbandet Kebnekaise under 70-talet och inom proggen jämförde många henne med Joni Mitchell. När hon gick över till den kommersiella sidan fick hon kritik från proggrörelsen men hamnade samtidigt på Svensktoppen med låten "På väg".
Som person var hon mycket aktiv inom kvinnorörelsen, en politisk rörelse som ville ha ett jämställt Sverige. Hon intresserade sig för meditation. Texterna i albumet "Flow Soma" från 1982 har inspirerats av detta.


Separator


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Här hittar du information om de flesta musikgenrer
Musikartikel
Visor Ö - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Ä - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Å - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Z - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Visor L