Description

Musiker, Visor. Allt om alla utövare inom visor och viskonst

Läs mer om din favoritartist, favoritband eller kompositör

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ä

R

Ringbom Stefan

Föddes 1947 och gick i skolan på Adolf Fredriks skola och Stockholms musikgymnasium. Började sin karriär som gitarrist och sångare men övergick sedan till vissångare. På 60-talet skrev han och sjöng i den svenska popgruppen Mascots.
Första Lp'n och tolkningen av Vladimir Vystoskij gjorde han 1986 tillsammans med Fria Proteatern. Några av han visor från hans skiva "När du och jag mötte",  "Stefan Ringbom sjunger Vladimir Vystoskij" är "När du och jag möttes", "Släng en bit kött åt hunden", "Aljosja" och "Masja har en elak styvmor". Den gavs ut i oktober 2003 och innehåller 17 sånger.


Separator

Roxby Ulla

Ulla Roxby föddes 1952 och har sedan 1981 varit bosatt i Hässelby. 1975 gjorde hon tillsammans med Ove Engström LP:n som blev vald till veckans LP "Många, många mil" i P3.
Vid Folkparkernas Artistforum i Helsingborg två år senare fick de sitt genombrott. Ulla gjorde tillsammans med Ove ca 300 föreställningar runtom i landet och medverkade i en del TV-shower.
Hon har gett ut hela 14 album, det mest populära är "Volgasånger" som gavs ut 1994 och blev en kassasuccé i Ryssland. Sitt sista album gjorde hon år 2005, det går under titeln "En sång för våra vänner".


Separator

Rönnblom Anders F

Föddes 1946 och är både musiker och designer. Hans förebilder är "Bob Dylan", "Beach BoysÃ","Buffalo Springfield", "Little Feat" och "Captain Beefheart". På 60-talet skrev Anders F Rönnblom sin musik enbart på engelska men övergick under 70-talet till att skriva på svenska. Han var lite av en pionjär i Sverige då han kombinerade både visor och rock.
Hans populäraste skiva är "Ramlösa kvarn" som gavs ut 1972 men han har aldrig fått ett ordentligt genombrott. 1980 gav han ut sin mest kända låt "Det är inte snön som faller". Man har tyckt att hans musik har varit alldeles för svår och inåtvänd, trots detta har han ett troget följe fans som mycket kan bero på hans unika scenframträdanden.
Tillsammans med Mariann Eklund driver Rönnblom vid sidan av musiken designbyrån Matchbox.
Han har totalt gett ut 27 album. Hans sista "Underground Volym 2 - Välkommen till verkligheten " gavs ut år 2008.


Separator

Robért Lena

Lena Robért är vissångerska på deltid. Hon är ursprungligen från Jönköping men har numera sitt säte i Göteborg.
Hennes repertoar består av både covers och eget material. De egenproducerade texterna innehåller tankar och funderingar hon har, men hon tolkar även bland annat Bellman och Evert Taube. Du hittar henne på visfestivaler och mindre tillställningar, ofta ihop med Leif Pedersen som kompar henne på gitarr. 2006 framträdde hon till exempel på Brännö Visfestival.
Hon har, som många andra svenska visartister, gått Nordiska Visskolan i Kungälv utanför Göteborg. Det var där hon träffade sin musikpartner Leif Pedersen. Hon gillar att blanda olika stilar och lära sig nya saker.


Separator


Arturius Shop

Dela Globalmusix
Related Articles
Musikartikel
Här hittar du information om de flesta musikgenrer
Musikartikel
Visor Ö - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Ä - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Å - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Musikartikel
Visor Z - Globalmusix - Bästa musiksajten - Visor kompositörer och utövare
Visor R