Opera och visor. Det är Mikael Gustaf Lennart Samuelsons specialiteter. Många känner nog även igen honom som kaptenen Rolf DahlÄ©n i Rederiet. Han föddes i Hälsingland 1951 och utbildade sig senare på Musikhögskolan i Stockholm.
Som operasångare har han framträtt på flera välkända platser, bland annat Oscarsteatern och Kungliga Operan. Visrepertoaren består av tolkningar av våra kända visskatter. Mest känd är han för sina tolkningar av Birger Sjöbergs visor.
I diskografin finner du album som "Mikael Samuelson sjunger Fredmans epistlar" och "Sånger och visor av Adolf Fredrik Lindblad". Han har fått ett flertal stipendier och priser för sina tolkningar. Stockholms stads Bellmanpris, Fred Åkerström-stipendiet och Birger Sjöbergpriset är bara några av dem.
Att spela luta och sjunga visor var något som Sven Scholander lyckades omvandla från ett intresse till ett jobb. Han levde mellan åren 1860-1936 och hann under den tiden göra över 800 låtar. Den internationella vissamlingen "Scholanderprogramme" innehåller 100 utav dessa.
Sven Scholander reste mycket, gärna i de romanska länderna då han tog sig tid att studera ornamentik och sång. Han har också återupplivat visa ihop med instrumentet luta. Som tonsättare finner du exempelvis Gustaf Fröding och Elias Sehlstedt bland hans verk.
Då han turnerade med sin musik kunde han ha upp emot 130 konserter under en säsong. Dessa turnéer har exempelvis fört honom till länder som Schweiz, Nederländerna, Ungern och självklart länderna i Norden.
Billey Shamrock Gleissner föddes den 31a januari 1964. Han spelar både rock och visor. Hans första singel släpptes 1982 under titeln "Super Swede/People" men något album blev det inte förrän 1995. Då kom "Billey" och tio år senare "Som om någonting har hänt".
Du hittar honom på visfestivaler runtom i Norden eller på turnéer tillsammans med andra artister. Han har fått STIMs stipendium och invalts som ständig medlem i Cornelis Vreeswijksällskapet. Dessutom har han översatt andra vissångares verk så som Finn Kalvik.
Lite kuriosa torde vara att han blev stormästare i Jeopardy.
Lars Gunnar Siggelin är denna mans fullständiga namn. Född den 20e mars 1959 i Lyrestad, Västergötaland, men numera (2009) bosatt i Jönköping.
Han skriver och sjunger visor, den första gavs ut 1982 med namnet "Tankar som jag bär". Andra inspelningar är "I samma båt" (1988), "Som du och jag" (1990), "Vanlig men unik" (1992), "Tid att leva" (1998) och "Mitt innersta rum" (2006).
Lasse Siggelin har fått stipendium från Anders Frostenson-stiftelsen. Samma stiftelse vars Psalmskola han deltar i (2009) sedan 2007.
Främst har Ulla Sjöblom arbetat som skådespelerska. Hennes filmografi är lång med titlar som "Karin Månsdotter" (1954) och "Hemsöborna" (1955). Skådespelarkarriären bygger på utbildningar från Dramatens elevskola och Helsingborgs stadsteater. Därefter har hon stått på scen på ett flertal platser i landet, exempelvis Göteborgs stadsteater. 1997 fick hon "Oneill-stipendiet" för sina skådespelarinsatser.
Ulla Sjöbloms fullständiga namn är Ulla Maria Sjöblom. Hon levde mellan åren 1927-1989. När hon inte skådespelade sjung hon, och då gärna visor. Hon har tolkat Lars Forsell och tonsatt verk av Sonja Åkesson. 1983 släppte hon "Sonjas sånger".
Visor och konst var Fritz Sjöströms (född 23e mars 1923) stora intressen i livet. Han både målade och skrev visor om vartannat.
Det är Fritz Sjöström som står bakom visan om flickan i trädet med det långa svarta håret. Visor var något han tyckte mycket om att både framföra och skriva. Christian Bratt sjung hans visor på radio samtidigt som han själv var i Paris och vidareutbildade sig. I Fritz Sjöströms diskografi finner du album så som "Spegelvisor" (1962) och "Visor i närheten" (1965). Dessutom har han gjort musik ihop med Fred Åkerström och Bengt Hallberg.
Mellan åren 1945-1950 var han lärare på Konstfackskolan. Han har både studerat och skapat konst kontinuerligt under sina levnadsår. 1996 avled han.
Roger Sjöström föddes 1953 i Sundsvall och började arbeta på fabrik samtidigt som han skrev visor. När han blev avskedad från fabriken under märkliga omständigheter skrev han visan "Avsked från fabriken". Den finns med på hans andra skiva som går under namnet "Med hjärtat till vänster" (2008). Första skivan heter "En grafitarbetares visor" och kom 2001.
Hans texter har ofta politiska budskap. På sin hemsida skriver han: "Orättvisor i alla dess former; maktmissbruk, mygel och översitteri är något jag alltid tyckt väldigt illa om och det har varit just detta jag personligen efter bästa förmåga försökt stävja, stoppa och om möjligt avslöja." Ett tankesätt som influerat hans musik.
Exempel på visor är "Danne Dildo", "Hårt mot dom hårda" och "Är man sosse?".
Det är Bernt Lennart Staf som skrivit visan "Familjelycka", en av hans mer kända låtar eftersom det var den han slog igenom med. En annan välkänd låt är "Anita Transisto". Bägge kom under 1970-talet.
Bernt Staf levde mellan åren 1945-2002. Under dessa åren hann han ge ut ett tiotal album. Några av dessa är "När dimman lättna" (1970), "Hammenhög Airport" (1983) och "Vår, Om Du Vill" (1976).
I ett debattprogram på SVT 1966 framförde han visan "Kung Tjabo 1 och 2" vilket ledde till tittarstorm. Temat på hans musik var ofta kärlek men han var även politiskt engagerad. Tillsammans med Pugh Rogefeldt sjung han låten "En stilla havsvals". Han var även med och skrev första versen på "Jag är en liten pojke".
Teater, film och musik är Evabritt Strandbergs yrken. Hon har gjort uppsättningar på Dramaten, skådespelat i filmen "Fame" och tolkat flera verk i Sveriges visskatt. Skådespeleriet har även sträckt sig till TV-rutan där hon setts i filmer som "Sanning och konsekvens" samt serier som "Lösa förbindelser"Â.
Som vissångare har hon tolkat bland andra Edith Piaf, Lars Forsell och Cornelis Vreeswijk. Den senare har hon även fått Cornelis Vreeswijk-stipendiet för 1995.
Evabritt Strandberg föddes den 7e april 1943 i Stockholm. Hon ville bli veterinär men utbildade sig istället på Axel Witzanskys teaterskola och Dramatens elevskola. Filmen "Kärlek 65" från 1965 gjorde henne till kändis. Samma år gjorde hon skivdebut med plattan "En sång ett vapen".
Dan Andersson-tolkaren Linda Styf har gett ut fyra skivor; "Blå längtan" (1999), "I rosornas år" (2003) och "Sju sånger och en bok" (2008). Bland visorna finner du exempelvis "Jag väntar vid min Mila" och "När skogarna sjunger". Visintresset har hon haft hela livet men det var först när hon blev ombedd att skriva en text till ett stycke musik som hon på allvar började skriva.
När hon inte sjunger visor arbetar hon som journalist och är ordförande i föreningen Samhällets styvbarn. Hon var tidigare representant för Miljöpartiet i Bollnäs. Hennes engagemang för barnhems- och fosterbarn har sitt ursprung i den tid då hon själv levde i fosterfamilj. Albumet "I maskrosens tid" handlar om just den tiden i hennes liv och hur hon tog sig igenom det.
Linda Styf föddes i Göteborg 1948 men bor numera (2009) i Stockholm.
Sebastian Sundblad har gett ut albumet "Lånta fjädrar" som släpptes 2006. Han är en vissångare född den 5e december 1963. Förr hette han Sebastian Melchior Sundblad, numera (2009) har han bytt efternamn till Flodenberg.
När han inte sjunger visor så komponerar han musik och spelar gitarr. Bland annat anses han vara mycket kunnig inom blues. Dock ser han sig främst som visartist. Hans visor har beskrivits som tidlösa visor som har något att säga av Dalademokraten.
Han samarbetar mycket med Åsa Sundstedt, Anders Olsson och P-A Larsson. De spelar exempelvis på krogar, i parker och på visfestivaler.
1943 föddes Gertrud Agneta "Jeja" Sundström i Storuman. Som barn var hon aktiv både i kyrkokören och skolkören. Hon spelade piano, gitarr och sjöng visor.
1963 gick hon till final i talangjakten "Flugan" och började sedan uppträda för publik på vispråmen Storken. 1965 spelade hon in sitt första visalbum "Ulf Peder Ulrog på Jejas sätt" vilken kom att bli väldigt uppskattad.
1971 ingick hon i gruppen "Visor och bockfot" tillsammans med sin dåvarande sambo Stefan Demert. Under 1980-talet var hon med i "Gäster med gester" och blev folkkär komiker.
Nils Ferlin sällskapets trubadurpris fick hon 2001. Hon har sammanlagt gett ut 16 album och sitt sista gav hon ut år 2004 under titeln "Visituder".
Stefan Sundström föddes 1960 och växte upp i farsta. 1976 började han spela i band och hans idolder var Ebba Grön. 1983 började han på skrivarverkstad på Jakobsbergs folkhögskola och började skriva visor vilka han spelade till sin akustiska gitarr. 1988 bildade han bandet Apache och året därefter gav de ut "Renjägarens visor" på band.
Han har gett ut tio album och de två mest kända är "Happy hour viser" som fick Bellmanspriset 1991, och "Vitabergspredikan" som han fick en grammis för som "bästa manliga rockartist". 2004 släppte han sitt kritikerrosade album "Hjärtats melodi".
Några av hans visor är "Gässen på fältet", "Stolt men inte nöjd", "Vill du inte ha mig", "Stilla blå liten rök", "Babyland" och "Möss och människor".
Det senaste albumet (2009) släpptes 2006 "Fabler från Bällingebro".
Bengt Sändh föddes 1938 och bor numera (2009) på Costa del Sol. 1992 grundade han en snusfabrik; "Bengt Sändh:s Snusfabrique" som numera ägs av Swedish Match. En stor inspirationskälla till visor var Nils Ferlin och han tonsatte en av hans dikter "John Boy" på sin LP "Trudelutter" 1982.
Exempel på visor är "Marias lidande", "Vals om sommardagen" och "Balladen om dagen efter".
Han har samarbetat en del med Finn Zetterholm. De gjorde en del album tillsammans bland annat "Hemkörda visor".
Margareta Söderberg är uppvuxen i Sundbyberg och 1959 blev hon teckningslärare. Under 60-70 talet var hon verksam på Visfestivalen i Västervik. Hon debuterade som folksångerska på den välkända vispråmen Storken. Ofta framförde hon sina visor a capella. Hon har bara gjort ett eget album som gavs ut 1976 "Kärringtand" som hade inslag av många kvinnoupproriska sånger. Hennes mest kända visa är "Kata Dahlström".
Hon är även med på en del samlingsalbum bland annat från Kvinnorkulturfestivalen i Stockholm 1977 och "Alternativfestivalen" 1975.
I november 2006 gjorde hon sin bejublade comeback i Stockholm på ABF-huset med "Sånger på barrikaderna". Tillsammans med Claes von Rettig driver hon idag (2009) kursgården "Konnsjögården".
Lille Bror Söderlundh föddes 1912 i Kristinehamn och var en svensk tonsättare och vissångare. Som 12-åring började han ta fiollektioner och 1929 flyttade han till Stockholm där han studerade vid "Musikkonservatoriet".
Han tonsatte dikter av bland annat Nils Ferlin och Ture Nerman. Han skrev en hel del filmmusik och scenmusik. Hans genombrott kom 1944 med "Concertino för oboe och stråkorkester ".
Hans kanske mest kända visor är de han gjorde till filmer, till exempel 1955 "Luffaren och Rasmus", 1947 "Tant grön, Tant brun och Tant gredelin", 1944 "Kejsarn av Portugallien" och 1939 "Frun tillhanda".
Lille Bror Söderlundh gick bort den 23 augusti 1957.
Pär Sörman föddes 1946 och är svensk skådespelare och visartist. Han har tolkat bland annat Evert Taube och Dan Andersson.
I början av 70-talet arbetade han som skådespelare och medverkade bland annat i TV-dramatiseringen av Trollflöjten som mimare och dansare. Under senare delen av 70-80 talet var han aktiv i bandet "The Homesick Band" som spelade irländsk och amerikansk folkmusik. I mitten av 80-talet blev han mer verksam som vissångare och har gjort många turnéer runtom i Sverige och USA.
1998 kom hans första CD-skiva "Pär Sörman tolkar Dan Andersson" därefter kom hans tolkning av "Evert Taube" år 2003 och slutligen hans senaste skiva (2009) "Sörman tolkar", Sånger längs vägen" 2005.
År 2007 tilldelades han Sällskapets pris med motiveringen att han är den främsta uttolkaren av den litterära visan.