One moment please.
News
Anna Ternheim SVT dokumentär på lördag 2 juni. Hyllas i Mojo och jammar med Led Zeppelin basist.

Musiknyheter

Anna Ternheim SVT dokumentär på lördag. Hyllas i Mojo och jammar med Led Zeppelin basist.

- Sommarturné

På lördag den 2 juni visar SVT en Anna Ternheim dokumentär (Musik Special) som är gjord av filmarna Björn Fävremark och John Boisen som även gjorde filmdokumentären "2 steg från Håkan" om Håkan Hellström och hans fans.

Filmarna följer Anna både i Nashville och i New York under arbetet med senaste skivan "The Night Visitor" samt vid en unik premiärspelning på ett öde slott utanför Mariefred.

SVT2 lördag 2 juni kl. 19.00

(Filmarnas svar på frågor om dokumentären längre ner här.)

Anna Ternheim har nyligen släppt sitt senaste album "The Night Visitor" i England där nu även prestigefyllda tidningen MOJO hyllar henne och ger albumet 4 stjärnor (recensionen bifogad).

I samband med en spelning i London förra veckan kom legendaren John Paul Jones, basist i Led Zeppelin, och jammade med Anna och hennes turnépartner Dave Ferguson innan spelningen.

Jones är sen gammalt vän med Ferguson.

"The Night Visitor" albumet är nu släppt i hela Europa och närmast på tur är USA (release 5 juni).

Sommarturné

Med start på Hultsfreds Festivalen den 15 juni sätter Anna Ternheim igång sin sommarturné. Den innefattar både festivalspelningar men även egna gig tillsammans med Melissa Horn samt som special guest till Thåström.

Ternheims band i sommar består av:

Anna Ternheim - sång, piano, gitarr

Johan Berthling - bas

Andreas Söderström - gitarr, marimba m m

Leo Svensson - cello, såg m m

15 jun Hulstfreds Festivalen

26 juni New York (US), Rockwood Music Hall

30 juni Borlänge, Peace & Love

6 juli Dröback (NO), Oscarsborg Festning

7 juli Stockholm, Långholmsparken (med Melissa Horn)

12 juli Lyon (FRA), Nuits de Fourvière

15 juli Göteborg, Trädgårdsföreningen (med Melissa Horn)

20 juli Österlen, Kronovalls Vinslott, (special guest till Thåström)

27 juli Österssund, Storsjöyran

28 juli Giske (NO), Sommerfesten

11 aug Orsa, Rainbow Fields Festivalen

21 aug Malmö Festivalen

25 aug Lidköping, Stadsträdgården

Filmarna Björn Fävremark & John Boisen om dokumentären

Vad är det för slags film vi kommer att få se?

Filmen är närmast en reseskildring där vi följer med Anna till platser och människor som på ett eller annat sätt har påverkat skapandet av skivan The Night Visitor. Annas musikskapande står hela tiden i centrum, och temat kretsar kring att ständigt söka efter nya inspirationskällor och att våga utmana sig själv.

Ni var med Ternheim i USA, hur var det? Varför valde ni att filma just där?

Vi mötte upp Anna i ett väldigt varmt Nashville och hann väl egentligen inte fundera så mycket utan kastades rakt in i någon form av musikhistorisk tidsresa. Att gå runt i Butcher Shoppe studion med fotografierna av Johnny Cash på väggarna var helt klart mäktigt. Det var extra speciellt att få vara med på en liten fest i Dave Fergusons hus i en liten håla utanför Nashville. Musiker kom dit med sina instrument och samlades på verandan för att spela, dricka öl och snacka skit. Det var slående hur kamratlig och vänskaplig stämningen var och man kände sig snabbt välkommen hemma hos Ferg.

Finns det någon scen i filmen som ni själva gillar särskilt mycket?

Vi blev fascinerade över hur fantastiskt bra musiken låter, även när den är helt opolerad. Det finns en scen när Anna och Matt Sweeney framför en avskalad version av Dearest Dear på en takterass i Brooklyn, endast med en akustisk gitarr och sång. Bruset från gatan ligger som en ljudmatta i bakgrunden och musiken låter magisk i all sin enkelhet.

Man kan få känslan av att Ternheim har mycket integritet, var hon bekväm med att bli filmad hela tiden?

Filmen är ju inte grävande journalistik direkt, utan fokuserar på processen kring skapandet av en skiva. Anna var väldigt öppen och enkel att filma, och känslan är att hon har funderat mycket kring temat så hon har lätt för att uttrycka sig kring det. Innan vi åkte var vi nog mer fundersamma över att invadera Dave Fergusons hem med kameror, men det visade sig som sagt att han har ett väldigt öppet hem och det är förmodligen därför så många gillar att hänga där.

Björn Fävremark & John Boisen

01.06.2012 10:10
Dela Globalmusix

Actions
Comments
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.
Anna Ternheim SVT dokumentär på lördag 2 juni.