One moment please.
News
När Roland Scandinavia hade världspremiär på sin nya digitalflygel V-Piano Grand var vi självklart på plats och kollade in flaggskeppet.

Nordenpremiär: digital flygel utan samplingar

V-piano GrandV-piano Grand sägs vara framtiden inom digitalpiano, tack vare ny modelleringsteknik och ett multikanalsljudsystem ska den kunna sudda ut gränsen mellan akustiskt och digitalt.
Nu visas flygeln upp i Sverige för första gången och Globalmusix var självklart på plats. Häng med när vi tar en titt på vad det är som gör bjässen så unik.


Rolands flaggskepp inom V-piano-serien heter V-piano Grand – det är en digitalflygel vars utmärkande egenskap är det realistiska ljudet, och så är det ju en flygel förstås.

I skrivande stund har ett exemplar för första gången landat i Sverige och Ludvig Olin, produktspecialist på Roland, är på plats för att berätta vad det är som gör V-piano Grand så speciellt:


V-piano Grand– Nu ser vi den för första gången i sitt rätta format, i en flygelkropp. Det som är unikt med V-pianon är att vi använder modelleringsteknik för att matematiskt, i realtid, beräkna hur varje sträng låter. Slår jag ner en sträng så börjar ljudmotorn räkna ut: hur ska den här vibrera? Slår jag ner ytterligare en sträng räknar den ut hur de två samverkar eller motverkar. Det går långt förbi det vi kunnat göra med sampling.

V-piano GrandModelleringstekniken i flygeln skiljer sig ljudmässigt från de andra i V-piano-serien genom att den utrustats med fler klanger och en förbättrad ljudmotor. I flygeln sitter dessutom fem högtalare, det skapar en mer realistisk ljudbild eftersom ljudet inte kommer från ett och samma ställe.

– Det går att få en upplevelse av att flygeln är större, eller att den ser ut på ett annat sätt än vad den mekaniskt gör. Du kan till exempel få den att låta som om den är mycket längre än vad den är, säger Ludvig Olin.

Du kommer kunna köpa V-piano Grand relativt snart. Exemplaret vi får testa är som sagt det första i Sverige och är tänkt att användas för demo-visningar, men fler exemplar är på väg. Det finns inget specifikt datum för när den kan tänkas dyka upp hos återförsäljare runtom i landet men Ludvig Olin talade om sommaren som försäljningsstart. Flygeln blir din för cirka 170 000 kronor.

13.08.2012 11:01
Dela Globalmusix

Actions
Comments
Sortera på: 
Per sida:
 
  • Det finns inga kommentarer ännu.
V-Piano Grand